Lees deze pagina voor

Davis® Counseling

Praktijk Puntenslijper biedt ondersteuning voor verschillende hulpvragen op leergebied zoals dyslexiedyscalculieADHD/ADD en gedrag. De methodiek waar Praktijk Puntenslijper mee werkt is de Davis methode. Vaak ziet een traject (counseling) er als volgt uit:

We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, meestal telefonisch. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur. Het stelt je in staat om vragen te stellen en te beoordelen of de Davis®-methode bij jou of je kind past. Wanneer je denkt dat de Davis®-methode geschikt is, bestaat het traject uit de volgende stappen:

DAVIS Counseling

1. De intake

Een intakegesprek duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Gaat het om een kind? Dan wordt er één gesprek met ouders en één gesprek met het kind gepland. Aan de hand van een vragenlijst bekijken we hoe jij, of jullie kind, het beelddenken gebruikt en op welke gebieden er problemen zijn ontstaan. Op basis van het gesprek wordt een doel opgesteld waar je, of jullie kind, aan wil werken.

2. De counseling

Aan de hand van het opgestelde doel wordt het aantal dagen bepaald die nodig zijn voor de counseling. Het basisprogramma voor dyslexie bestaat uit een counseling van ongeveer 30 uur individuele begeleiding, verdeeld over meerdere dagen. Dit wordt in een korte periode afgerond, bij voorkeur in 2 à 3 weken. Afhankelijk van wat we tegenkomen kan de counseling langer of korter duren. Voor sommige doelen, die passen bij AD(H)D, rekenproblemen of gedrag, gaan we uit van ongeveer 42 uur individuele begeleiding.

3. Afronding

Aan het einde van de counseling is er een afrondend gesprek. Je krijgt een verslag met foto’s en een beschrijving van wat je allemaal hebt gedaan. Verder krijg je alle materialen mee die nodig zijn om thuis verder te oefenen. Er wordt vaak ook een afspraak gepland voor een paar herhalingsmomenten (de follow up) als daar behoefte aan is.
Hij ontdekt dat hij dan plotseling wel kan lezen.

De Davis® Methode

Op 38-jarige leeftijd vraagt de Amerikaan Ronald Davis zichzelf af waarom hij de ene dag makkelijker kan lezen dan de andere. Hij is succesvol ruimtevaartingenieur, zakenman en beeldhouwer, maar kan nauwelijks lezen.

Op de basisschool is hij altijd voor dom versleten. Ook zelf geloofde hij lange tijd dat er iets mis was met zijn hersenen. Desondanks kan hij goed functioneren in zijn werk. Zijn leesproblemen houdt hij voor iedereen verborgen. Zelfs voor zijn naaste familie.

Ron Davis ontdekt bij toeval dat hij zijn dyslexie verandert als hij zijn aandacht op een bepaalde manier richt en daarmee zijn brein beïnvloedt. Hij ontdekt dat hij dan plotseling wel kan lezen.

Hij begrijpt dat zijn dyslexie te maken heeft met non-verbaal denken en desoriëntatie en dat er niets mankeert aan zijn hersenen. Zijn dyslexie kan worden verholpen. Een opzienbarende ontdekking die de basis vormt van de Davis-methode®.

In deze video vertelt Ronald D Davis hoe hij ontdekt heeft hoe hij zijn leesproblemen kan verhelpen met de kracht van oriëntatie. (Engelstalig)

Meer informatie over de Davis Methode is te vinden op de website www.davisdyslexie.nl. De website van de Stichting Davis Dyslexia Association Nederland. Hier vind je meer diepgaande informatie over de Davis Methode. Ze organiseren ook informatiebijeenkomsten die u kunt bezoeken voor meer informatie. Natuurlijk kunt u ook contact met mij opnemen voor een meer uitgebreide uitleg over de Davis Methode. Ook kan ik dan vragen beantwoorden die met jouw specifieke probleem te maken hebben.

Meer weten over de Davis® methode?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek