Dyslexie

Dyslexie is veel meer dan alleen moeite hebben met woordjes lezen. Leesproblemen kunnen al ontstaan op het moment dat een kind begint met het leren van de letters. Letters zijn symbolen zonder betekenis waar je maar op een manier naar kan kijken. Dit is heel lastig voor beelddenkers. Letters worden bijvoorbeeld omgedraaid waardoor het kind niet meer weet wat de juiste positie is.

Andere kenmerken van dyslexie zijn radend lezen, moeite met spellen of iets lezen wat er niet staat. Er zijn ook een heleboel ‘lege’ woorden, ‘triggerwoorden’ genoemd: woorden zonder betekenis of beeld zoals de, het, een, op, tussen, want, omdat. Doordat je als beelddenker geen plaatje hebt bij het woord weet je niet wat je leest. Begrijpend lezen wordt dan ook een probleem.

Problemen kunnen soms ook pas later ontstaan, als een kind grotere stukken tekst moet gaan lezen of een andere taal gaat leren, bijvoorbeeld op de middelbare school.

Aanpakken van dyslexieproblemen

Voor de genoemde problemen geldt dat je in verwarring bent geraakt. Daardoor kan je de dingen niet meer zien zoals ze zijn. De Davis®-counseling leert je hoe je deze verwarring kan corrigeren. Door oefeningen te doen met letters en triggerwoorden leer je hoe lezen in elkaar zit. Bij alles wat je doet, maak je een beeld van klei. Dit beeld kan je opslaan in je hoofd en gebruiken op momenten dat je het nodig hebt. Door deze manier van werken krijg je weer vertrouwen in jezelf en jouw manier van leren. Lezen zal vanaf dan een stuk makkelijker gaan.

  • De counseling heeft veel gebracht. Haar zelfinzicht en zelfwaardering hebben een nieuwe impuls gekregen.
    - Marijke en Myrthe (10 jaar)
  • De Davis-methode is voor mij een goede methode, waarin je duidelijk en rustig leert om het lezen en schrijven onder de knie te krijgen. De manier waarop de technieken worden afgewisseld met een spel, heb ik als prettig ervaren.
    - Michael (31 jaar)
  • Anneke heeft wat handvatten gegeven om verder te gaan met makkelijker lezen. Ook zijn concentratie was van korte duur. Maar door bepaalde oefeningen kan hij zich nu beter concentreren en neemt hij de inhoud van de tekst beter in zich op.
    - Anouk en Menno (12 jaar)
Meer weten over de Davis®-Methode?
Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek