De Davis® Methode

Op 38-jarige leeftijd vraagt de Amerikaan Ronald Davis zichzelf af waarom hij de ene dag makkelijker kan lezen dan de andere. Hij is succesvol ruimtevaartingenieur, zakenman en beeldhouwer, maar kan nauwelijks lezen.

Op de basisschool is hij altijd voor dom en zwakzinnig versleten. Ook zelf geloofde hij lange tijd dat er iets mis was met zijn hersenen. Desondanks kan hij goed functioneren in zijn werk. Zijn leesproblemen houdt hij voor iedereen verborgen. Zelfs voor zijn naaste familie.

Ron Davis ontdekt bij toeval dat hij zijn dyslexie verandert als hij zijn aandacht op een bepaalde manier richt en daarmee zijn brein beïnvloedt. Hij ontdekt dat hij dan plotseling wel kan lezen.

Hij begrijpt dat zijn dyslexie te maken heeft met non-verbaal denken en desoriëntatie en dat er niets mankeert aan zijn hersenen. Zijn dyslexie kan worden verholpen. Een opzienbarende ontdekking die de basis vormt van de Davis-methode®.

In deze video vertelt Ronald D Davis hoe hij ontdekt heeft hoe hij zijn leesproblemen kan verhelpen met de kracht van oriëntatie. (Engelstalig)

Meer informatie over de Davis Methode is te vinden op de website www.davisdyslexie.nl. De website van de Stichting Davis Dyslexia Association Nederland. Hier vind je meer diepgaande informatie over de Davis Methode. Ze organiseren ook informatiebijeenkomsten die u kunt bezoeken voor meer informatie. Natuurlijk kunt u ook contact met mij opnemen voor een meer uitgebreide uitleg over de Davis Methode. Ook kan ik dan vragen beantwoorden die met jouw specifieke probleem te maken hebben.

  • Benthe geeft zelf aan dat ze zich nu beter kan concentreren. Merkbaar voor ons is dat ze zelf nu haar dingen goed kan plannen zonder dat wij haar hier op attenderen.
    - Annette en Benthe (14 jaar)
  • Veel tips en tools gekregen waarmee we thuis goed verder kunnen werken.
    - Jolanda en Joran (12 jaar)
  • De counseling heeft veel gebracht. Haar zelfinzicht en zelfwaardering hebben een nieuwe impuls gekregen.
    - Marijke en Myrthe (10 jaar)

Inhoud counseling

Er vindt eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats; persoonlijk of via de telefoon. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur. Het stelt je in staat om vragen te stellen en te beoordelen of de Davis®-methode bij jou of je kind past. Wanneer je denkt dat de Davis®-methode geschikt is, bestaat het traject uit de volgende stappen:

1. Een intakegesprek

Het intakegesprek duurt ongeveer 1,5 uur tot 2 uur. Ingeval van een kind, is het gesprek met de ouders apart. Er wordt een symptomenprofiel afgenomen: aan de hand van een vragenlijst bekijken we hoe jij je beelddenken gebruikt en op welke gebieden je problemen ervaart. Op basis van dit symptomenprofiel bepaal je een doel waar je aan wilt werken.

2. De counseling

Aan de hand van het opgestelde doel wordt het aantal dagen bepaald die nodig zijn voor de counseling. Het basisprogramma voor dyslexie bestaat uit een counseling van ongeveer 30 uur individuele begeleiding, verdeeld over meerdere dagen. Dit wordt in een korte periode afgerond, bij voorkeur in 2 à 3 weken. Afhankelijk van wat we tegenkomen kan de counseling langer of korter duren. Sommige doelen, zoals AD(H)D of ernstige rekenproblemen, zijn vaak niet in 30 uur te realiseren. Er volgen dan nog follow-up dagen.

3. Afronding

Aan het einde van de counseling is er een afrondend gesprek. Ingeval van een kind zitten de ouders daar ook bij. Je krijgt een verslag met foto’s en een beschrijving van wat je allemaal hebt gedaan. Verder krijg je alle materialen mee die nodig zijn om thuis verder te oefenen. Er wordt ook een afspraak gepland voor een herhalingsdag(deel), als daar behoefte aan is.

Meer weten over de Davis®-Methode?
Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek